Kuchyně je jednou z nejdůležitějších místností domova. Nese vůni, atmosféru, ale i pocit bezpečí a sounáležitosti. Právě proto si lidé dávají na výběru kuchyňských linek tolik záležet. Nejde totiž zdaleka jenom o to, jaké jsou na oko, ale jde hlavně o funkčnost všech úložnách prostor, zásuvek a poliček, a také usazení linky nebo rozmístění jednotlivých ploch.
· Deset let
To je standardní délka života kuchyňských linek. Samo sebou to souvisí i s kvalitou linky a také s tím, jak často a jak pečlivě je o ni postaráno. Pokud je linka postavena na kvalitním základě, je z kvalitního materiálu a správně se udržuje, může vám vydržet až dvacet let – nebo i více.
Kolik si vyčlenit na rekonstrukci či stavbu nové kuchyně?
Záleží, co konkrétně renovujete. Pokud jde o obyčejnou linku bez spotřebičů, stěnu a vymalování či novou dlažbu nebo podlahu, většinou se vlezete do sta tisíce korun. Pokud ale chcete do linky zabudovat spotřebiče, můžete počítat asi se dvěma sty až třemi sty tisíci korunami. Většinou ale stojí kompletní rekonstrukce kuchyně nějakých dvě stě tisíc korun.
– Jako první se věnujte kuchyňskému prostoru: Nejdříve si z celého bytu navrhněte kuchyň, dává ráz celému bytu a může určit i jeho styl. Navíc potřebujete kvůli kuchyně nejvíce plánovat rozvody vody, elektřiny, plynu nebo přívod ke komínu. Využijte designéry, nebo si sami nakreslete, jak chcete, aby kuchyň vypadala.
– Dobře si rozmyslete, jak v kuchyni rozvrhnete místa přípravy, tedy to, kde se bude nacházet lednice, kde volný prostor pro pracovní plochu, kde sporák, kde vařiče a kde by mohla být umístěná varná deska či kávovar: většinou se zachovává zásada pro praváky zleva doprava. Tedy od ledničky ke dřezu
– Spotřebiče vpravo, volná plocha vlevo
– Důležité je také naplánovat, kam přijde zasadit lednice. Ta by se měla nacházet v dobře větraném prostoru a měla by být minimálně pět centimetrů od zdí.